Tiedon päivä

with Ei kommentteja

Ensimmäinen syyskuuta on Venäjällä monilla koululaisilla ja opiskelijoilla uuden lukuvuoden ensimmäinen päivä. Sen kunniaksi Venäjällä vietetään juhlapäivää, tiedon päivää (День знаний). Juhlaa on vietetty vuodesta 1984 alkaen.

Kouluissa järjestetään juhlallisia tapahtumia, oppilaat ja vanhemmat antavat opettajille kukkia, ja pienimmät oppilaat saavat vanhemmiltaan ja sukulaisiltaan lahjoja. Suurin huomio kohdistuu luonnollisesti koulutiensä vasta aloittaviin lapsiin. Kaikkialla toivotellaan hyvää uutta kouluvuotta. Valtion johdoltakin voidaan ottaa tervehdystä ensimmäisen syyskuuta kunniaksi. Todellista juhlan tuntua on siis ilmassa!

Myös Saksassa koulun aloitusta huomioidaan isommin ja juhlavammin kuin meillä Suomessa. Saksassa lapset saavat koulun aloituspäivänä ”Schultütet” (koulutötteröt), joihin vanhemmat ovat laittaneet kaikkea pientä koulussa tarvittavaa: kyniä, kumeja, vihkoja, tarroja… sekä tietysti myös jotain makeaa. (Meidän Schultütestä löytyi jopa yksi kiilusilmäinen pehmolelu!) Tötteröiden tarkoituksena on pehmentää arkeen paluuta ja sulostuttaa (versüßen) koulun alkua.

Minäkin sain eilen ystävättäreltäni aivan yllättäen kukkia. Olipa todellisen ihana yllätys, kun palatessani kotiin näin ulko-ovessani kukkapaketin killumassa. Näin on siis minunkin syyskuun ensimmäinen nyt kukkasin koristeltu, ja otan tiedon päivän juhlavasti vastaan.

Kiitos ystävät, kiitos syksy! Tieto virratkoon meissä kaikissa.